27 OKU-DAISEN

2014.12.16

"Torohata"- a brand fish that represents Tottori

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Tottori sandfish is captured offshore with trawl nets from September to May. Annually 1,200 to 3,000 tons of fish are harvested here, which makes it a top class quantity in Japan. Tottori Prefecture sandfish is born in the vicinity of the Korean Peninsula, and is caught off the San'in coast. It has no eggs, but it has a good layer of fat instead. Generally, the bigger it grows, the fatter it becomes, so specimens larger than 20cm are called "Torohata", and have been sold since 2010 as a brand of Tottori Prefecture. It may be consumed fried or boiled, but the fish dried overnight has a richly condensed taste and is highly recommended. We offer this dried fish grilled on the spot for breakfast at Kyukamura OKU-DAISEN.

Kyukamura OKU-DAISEN
http://www.qkamura.or.jp/en/daisen/


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鳥取を代表するブランド魚「とろはた」

鳥取のハタハタは、9月から5月に沖合底びき網で捕られ、年間1,200~3,000 トンと、水揚げ量は全国でもトップクラスです。鳥取県に揚がるハタハタは、朝鮮半島付近で生まれ、山陰沖を回遊するところを漁獲するため、卵がないかわりにしっかりと脂がのっているのが特徴です。また大きいほど脂の乗りがよい傾向にあり、20cm を超える大きなものは「とろはた」と呼び、鳥取県のブランドとして2010年より販売されています。食べ方は唐揚げや煮つけなど様々ですが、味が凝縮された一夜干しが一番のおすすめです。休暇村奥大山の朝食では、その一夜干しを、その場で炙ってご提供しています。